1990 yılında ameliyat mikroskobunu bel fıtığı hastalarında kullanmaya başlayıp, o zaman Zürich te yanında kaldığım , hepimizin gurur kaynağı, hocamız, Prof. Dr. M Gazi Yaşargil’in bu konudaki videolarını da seyrettikten sonra, bu konuda kendime has değişiklikler yaptım.

Klasik teknikten farklı olarak ” ligamentum flavum” denen , omurgamızın arka elemanlarını bağlayan yapıyı, ameliyat sırasında korudum, çıkarmadım. Sinire ait yan girintisi normal olanlarda bu yapının sadece üst omurga bağlantısını ayırarak ve omurilik zarı üzerindeki yağlı dokuyu korumaya dikkat ederek, yani normal. Anatomiye en az zararı vererek mikrodiskektomi tekniği geliştirdim. Bunu yapabilmek için yabancı menşeli pahalı otomatik ekartör cihazı yerine 1,5 cm lik yaradan çalışma imkanı veren, eski teknikte kullanılan Taylor ekartör ünün enini tornacıda daraltarak ” mini Taylor ekartörü” yaptırdım, ekartörün eni giderek daraldı ve bir cm ye indi. Elbette bu bilgi daha çok beyin cerrahi uzmanlarını ilgilendiriyor, ama ayrıca bir hikayesi olduğu da unutulmamalı. Mesela yerli üreticiler benim geliştirdiğim bu seti imal edip ucuz fiyatla ihtiyaç sahiplerine sattılar, onlar para , memleket döviz kazandı.

Özet olarak bir buçuk santimetrelik delikten girerek fıtıklanmış diski temizledikten üç saat sonra hastayı yürütüyor ve beş saat sonra da evine gönderiyorum. Ülkemizde disk ameliyatlarında mikroskop kullanmaya ilk başlayanlardan biri olarak , her yenilikte olduğu gibi başlangıçta meslektaşlardan eleştiriler aldım. Senin gözlerin iyi görmüyor mu dediler. Bu eleştiri sadece ülkemizdeki meslektaşlara ait değildir. Amerika da aslı şanlı beyin cerrahları, anlı şanlı dergi ve kitaplarda mikroskobun aleyhine yazılar yazdılar. Neyse ki bugün “mikrodiskektomi ” bel ve boyun fıtığı ameliyatı için “altın standart” hale gelmiştir

24 Yıldır uyguladığımız tekniğin geç sonuçları , eski çıplak göz ameliyatlarına göre , hem hasta memnuniyet i, hem de görüntüleme yöntemlerine yansıyan ve daha az doku hasarına neden olduğunu gösteren bulgularla, üstünlüğünü ispat etmiştir. Bağımsız, tarafsız gözle bakanlar bunun hakkını tespit eder. Bu arada ameliyat olmuş hastaların MR larına rapor yazan radyoloji uzmanları için ameliyat edilen yeri saptamakta güçlükler olmakta bazen ameliyat olmuş hastaya, olmamış gibi raporlar vermektedirler. Bu sıkıntı tabii ki hastalar için lehte , akademik olarak doktor için aleyhte masum bir sonuçtur.

tr_TRTurkish