Bel Fıtığı
Klasik teknikten farklı olarak, doku hasarını en aza indirmeyi ve ameliyat sonrası oluşabilen bağ dokusu gelişimini azaltmayı amaçlayan “Sarı bağı koruyan mikrodiskektomi tekniği” ile, 23 yılda üç bini aşkın hasta ameliyat ettim. Bu tekniğin sonuçlarını hem ileriye hem de geriye dönük incelediğimizde, bu tip cerrahide ki amaçlara…
Anevrizma
Anevrizma damarların çatallanma yerlerinde gelişen baloncuk şeklindeki yapısal bozukluktur. Kısaca AVM olarak adlandırılan arteriovenöz malformasyon (AVM) ise atar damar ile toplar damar arasında bulunması gereken kılcal damar sisteminin gelişmemesi nedeniyle atar damarla toplar damarın doğrudan ilişki kurduğu , çeperi zayıf damarlardan oluşur. Bir nevi damar yumağıdır. Her ikisi de doğumsal nedenle gelişen damar cidarı bozukluğunu bünyesinde barındırır….
Kraniofaringioma
Hipofiz bezinin ve görme sinirlerinin komşuluğunda beyin dokusu dışında , dişin gelişiminde kilere benzer, kalıntı hücrelerden gelişen, beynin hücreden yoğun hipotalamus bölgesini basıya uğratan, iyi huylu , kistik , kireçlenmiş ve sert kısımlar içeren bir tümördür.
Boyun Fıtığı
Belden sonra ikinci sıklıkta fıtık olan bölgemiz, bel gibi hareketli olan ama bel kadar yük altında olmayıp, sadece kafamızı taşımakla görevli boyun omuriliğidir. Boyun fıtığı, daha az sıklıkta sırt omurgasında da fıtık olabilir. Sırtımiz omurgasının göğüs kafesi tarafından destekleniyor olması, bu bölgemiz omurları …
Hipofiz Adenoma
Hipofiz bezimiz kafa tabanımızda, burun kökümüzün bir kaç cm arkasında bir cm lik bir kemik çukura yerleşmiş, vücudumuzun hormonal yönetiminin merkezidir. Ön bölümü beynin aşağı sarkması, arka bölümü yutaktan yukarı gelişen girinti ile oluşur. Hem beynin için de hem de dışında olma özelliği ile istisna bir organımızdır. İçinde hormon salgılayan ve salgılamayan hücreler bulunur Salgıladıkları hormonun vücutta yaptığı yana etki ile , ya da oluşan kitlenin etrafa basısı ile belirtiler oluştururlar.
Köşe Tümörü
Beyin sapımız ile beyinciğimizin komşu olduğu, kulak arkamıza denk gelen alanda , beyin sapından çıkıp , kulak yapılarına giden sekizinci kafa sinirimizin (n statoakustikus) içinde yer aldığı bölüme bizler , beyin cerrahları, köşe deriz. Bu bölgede ayrıca beşinci, yedinci, dokuz on, 11 ve 12. Kafa çiftti sinirlerimiz de yer alır. Bu köşe de denge ve işitme organımızın sinirinden çıkan iyi huylu tumor, hem hasta , hem de cerrah için sıkıntılar yaratır. Burada başka cins tümörler de olur ( meningiom, epidermoid vs.) ama en sık olanı bizim akustik nörinoma dediğimiz, esasta sekizinci sinirin Schwan hücrelerinden çıkan tümörüdür.
Kanal Darlığı
Gelişen modern tıp sayesinde insan ömrü günümüzde giderek uzamakta ve bu durum sebebiyle daha çok sayıda yaşlanmaya bağlı kanal darlığı hastaları karşımıza çıkmaktadır. Hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen omurga eklemlerimizdeki sorunlar, çok çeşitli nedenlere bağlı olabilir.
Meningioma
Beyni saran en dış zarla ilişkili olarak , bu zarın olduğu her yerde , zarı oluşturan hücrelerin kontrolsüz büyüyüp kitle oluşturması durumudur. Beyini ve beyinciği saran bu zar kafa tabanındaki girintilerde, ön , orta ve arka çukur kaidesinde, sağ sol beyni ayıran bölmede, kitle oluşturur. Genelde iyi huylu olan bu kitleler, çıkarılabilir yerde ise cerrahi tedavinin yüz güldürücü sonuçlarını sağlar.