Teşhis, Tedavi ve Sonrası

Kraniofaringioma, hipofiz bezinin ve görme sinirlerinin komşuluğunda, beyin dokusu dışında gelişen, diş gelişimine benzeyen kalıntı hücrelerden kaynaklanan, kistik, kireçlenmiş ve sert kısımlar içeren iyi huylu bir tümördür. Bu tümör, beyin hücrelerinin yoğun olduğu hipotalamus bölgesine bası yaparak çeşitli belirtilere neden olur.

Kimlerde Görülür?

Daha çok çocuklarda görülse de bazen geç yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Tümör, hipotalamus ve hipofiz bezine baskı yaparak çeşitli belirtilere sebep olur. Bu belirtiler arasında bedensel ve cinsel gelişme geriliği, görme sinirine baskı yaparak görme kusuru, tıkayıcı hidrosefalus (beynin su haznesinin genişlemesi), kafa çifti felci ve ölüme varabilen durumlar bulunur.

Dr. Yunus Aydın’ın Uyguladığı Tedavi:

Dr. Yunus Aydın, kraniofaringioma tedavisinde mikroşirürjikal yöntemi kullanarak tümörün tamamen çıkarılmasını amaçlar. Bu yöntem, dünya genelinde en çok kabul gören tedavi yöntemidir. Ancak, tam çıkarmanın hipotalamus hasarı riski taşıdığını belirtenler de bulunmaktadır. Uzun dönemde, kısmi çıkarmanın getireceği riskler göz önüne alındığında, cerrahi müdahalenin tam ve etkili olması önemlidir.

Tedavi sürecinde hormon eksikliklerinin yerine konması da kritik bir adımdır. Bu süreçte oluşabilecek komplikasyonların önüne geçmek için uzman bir ekip işbirliği içinde çalışmalıdır. Tedavinin ardından hormon takibi, endokrinolojik izleme, psikiyatrik destek ve aile eğitimi gibi alanlardan oluşan çok disiplinli bir yaklaşım gereklidir.

Diğer Tedavi Yöntemleri:

Kalan tümör parçalarına gama ışını uygulaması yapılabileceği gibi, beyin suyunun akımına engel varsa şant ameliyatları da kafa içi basıncını düşürmede yardımcı olabilir. Ancak, gama ışını tedavisinin istenilen sonuçları vermediği belirtilmiştir.

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen kraniofaringiomalar, görme kaybı, gelişim gerilikleri, kafa içi basınç artışına bağlı sorunlar ve ölümle sonuçlanabilen ciddi hasarlara neden olabilir.

Tedavi (Ameliyat Sonrası) Gelişim:

Ameliyat sonrası, özellikle hipotalamusa geniş alanda sıkı yapışan tümörlerde “hipotalamik fırtına” adı verilen bir durum gelişebilir. Ateş, aşırı idrara çıkma veya tam tersi durumlar, elektrolit dengesizlikleri bu durumun belirtileri olabilir. Yoğun bakım ve titiz bir takip, bu fırtınayı kontrol etmede önemli bir rol oynar. İyi bir bakım, hayat kurtarıcı olabilir.

tr_TRTurkish